Citrontryffel

4.64.64.64.64.6

Recept på citrontryffel. Tryfflarna tar en stund att göra, men det är det värt!

För 20 tryfflar

Ingredienser

0,5 citron
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g vit choklad

Garnering:

200 g vit choklad
20 g mörk choklad

45 min + 30 min för -smeten att svalna + 2 h i kyl

Citrontryffel – gör så här:

  1. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Koka upp grädde, honung och citronskal. Låt svalna ca 30 min och sila sedan bort citronskalet.
  2. Finhacka den vita chokladen eller riv på rivjärn. Lägg i en bunke.
  3. Värm grädden igen och häll den över den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffel-smeten är slät. Låt stå i kylen 1–2 timmar. Forma smeten till små runda bollar.
  4. Garnering: Finhacka eller riv den vita chokladen till garneringen och smält i vattenbad (se ruta om temperering). Doppa tryfflarna i den vita chokladen med hjälp av två skedar. Lägg den sedan på ett bakplåtspapper för att stelna.
  5. Hacka den mörka chokladen, lägg den i en plastpåse. Doppa plastpåsen i varmt vatten tills chokladen smälter. Klipp ett litet hål i ena nedre hörnet av plastpåsen och spritsa mönster på tryfflarna. Låt stelna. 

Så tempererar du choklad:

Temperera gärna chokladen, ­annars blir den grå och glanslös.
Att temperera innebär att man på låg värme smälter hälften av chokladen i vattenbad, tar chokladen från värmen och rör ner resterande choklad.

Vit choklad och mjölkchoklad är känsligare för värme än mörk. Därför måste man vara extra försiktig när man smälter den.

 

 

Fler recept med: Godis