Citrontarteletter

Recept på citrontarteletter. Citronkrämen kan göras flera dagar i förväg. Det går att förbereda pajskalet med kräm och sedan spritsa på maräng ca 3 timmar före servering. Bränn av precis före den ska avnjutas.

1 timme + 1 timme i kylen + 15 min i ugnen

Recept: Citrontarteletter

  1. Blanda socker, mjöl, bakpulver och smör. Tillsätt äggen och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut och klä degen i tartelettformar, ca 9 cm i diameter. Ställ dem på en plåt och grädda mitt i ugnen 13–15 min, tills de är gyllenbruna. Låt kallna.
  3. Citronkräm: Värm citronsaft och socker i en kastrull. Tillsätt smör och ägg under vispning. Låt sjuda ca 4 min. Sila smeten genom en finmaskig sil. Täck smeten med plastfolie och stick några hål i plasten, på så sätt blir inte ytan hård och torr. Låt krämen kallna.
  4. Koka 3 dl socker och vatten till 124 grader. Vispa äggvitorna med 2 msk socker till hårt skum. Häll i sockerlagen, lite i taget, under vispning. Låt smeten svalna och häll den i en spritspåse.
  5. Fördela citronkrämen i tartelett-skalen. Spritsa på maräng. Bränn marängen med en brännare. Pudra över florsocker och servera.

Recept från