4.44.44.44.44.4

Citrontarte med knäck­igt täcke och hallon kan förberedas dagen ­före, men sockret bränns strax före servering.  

För 8 personer:

Ingredienser

125 g smör
0,5 dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 krm bakpulver
1 äggula
0,5 msk citronskal, rivet

Citronkräm:

2 gelatinblad
1 vaniljstång
2 msk citronskal, rivet
1,5 dl citron, pressad
175 g smör
1 dl strösocker, + 1 dl
6 ägg

Garnering:

2 msk strösocker

Tillbehör:

hallon
grädde, lättvispad

30 minuter + 12 minuter i ugn + tid att stelna i frysen

Citrontarte – gör så här:

  1. Blanda smör, socker, mjöl, ­mandelmjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ­äggula och citronskal. Blanda till en ­pajdeg.
  2. Tryck ut degen i en veckad form med löstagbar kant, ca 24 cm i ­diameter. Låt stå kallt ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Nagga botten med en gaffel. Grädda ­pajskalet mitt i ugnen ca 12 min.
  4. Citronkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Klyv vaniljstången på ­längden och skrapa ut fröna. Koka citronsaft och citron­skal med vaniljstång, vaniljfrön, smör och 1 dl socker ca 2 min. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa ihop 1 dl socker med ­äggen. Tillsätt äggblandningen i citronblandningen under omrörning. Sjud under vispning tills krämen tjocknar, till 80°. Den får inte koka, då skär sig krämen.
  6. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i lite av av krämen i en kastrull. Tillsätt resten av krämen och blanda väl. Sila och kyl krämen.
  7. Häll krämen i pajskalet och låt stelna i frysen.
  8. Strö socker på tårtan och bränn sockret med en brännare. Servera med hallon och lättvispad grädde.

 

Fler recept med: Bakning, Franskt, Pajer