00000

Citrontårta är en sötsyrlig festtårta.

För 10-12 personer:

Ingredienser

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
1 citron, rivet skal
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Lemon curd:

1,5 dl strösocker
2 ägg
2 citroner, saft och rivet skal
50 g smör, rumsvarmt

Fyllning och garnering:

5 dl vispgrädde
1 citron, rivet skal
citronskivor
citronmeliss

30 minuter + 45 minuter i ugn + 1 timme i kyl

Citrontårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner vatten och citronskal. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten och blanda ihop till en slät smet.
    Häll smeten i form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
  2. Grädda kakan längst ner i ugnen 45–50 min. Låt kallna i formen.
  3. Lemon curd: Blanda socker, ägg, citronskal och -saft i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen svalna. Ställ den i kylen ca 1 timme.
  4. Fyllning: Vispa grädden fluffig och blanda den med ca 1 dl lemon curd.
  5. Dela bottnen i tre delar. Lägg den unders­ta delen på ett fat. Bred ut hälften av den lemon curd som är kvar och ett tunt lager gräddblandning på bottnen. Lägg på mittendelen och bred ut resten av lemon curden och ett tunt lager gräddblandning. Lägg på den sista bottnen.
  6. Bred resten av gräddblandningen på och runt om tårtan. Garnera med rivet citronskal, citronskivor och citronmeliss.

Recept: Jonna Karvonen, Hembakat

 

Fler recept med: Bakning, Tårtor