Citronsmörbakad kalkon

Recept på citronsmörbakad kalkon. En lite annorlunda variant på kalkon men som ändå fått mycket julsmak och vinterinfluenser.
Sophie Berlin

Ingredienser

  • 1 kalkon - ca 4 kilo
  • 1 citron
  • 2 citrongräs
  • 100 g smör
  • 2 msk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • saffranskokt ris - se recept
  • grönkålssallad - se recept
  • rotsellerimajonnäs - se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Halvera citronen och pressa in saften från den ena halvan i kalkonen. Lägg citronhalvan i kalkonen. Banka citrongräset med skaftet på en kniv och lägg in i kalkonen.

  2. Skär smöret i skivor och tryck in under skinnet. Pressa resten av citronen över. Krydda med salt och peppar och massera in i skinnet. Bind upp benen. Täck kalkonen med aluminiumfolie.

  3. Stek kalkonen i nedre delen av ugnen ca 4 timmar. Ös under tiden med smöret och saften som rinner ut.

  4. Höj ugnsvärmen till 200°. Ta bort folien och stek kalkonen ytterligare ca 30 min, tills innertemperaturen är 80°. Låt kalkonen vila ca 15 min innan den skärs i bitar. Sila eventuellt skyn och servera till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!