Citronsmörbakad kalkon
Ingredienser
- 1 kalkon - ca 4 kilo
- 1 citron
- 2 citrongräs
- 100 g smör
- 2 msk flingsalt
- 2 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- saffranskokt ris - se recept
- grönkålssallad - se recept
- rotsellerimajonnäs - se recept
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Halvera citronen och pressa in saften från den ena halvan i kalkonen. Lägg citronhalvan i kalkonen. Banka citrongräset med skaftet på en kniv och lägg in i kalkonen.
-
Skär smöret i skivor och tryck in under skinnet. Pressa resten av citronen över. Krydda med salt och peppar och massera in i skinnet. Bind upp benen. Täck kalkonen med aluminiumfolie.
-
Stek kalkonen i nedre delen av ugnen ca 4 timmar. Ös under tiden med smöret och saften som rinner ut.
-
Höj ugnsvärmen till 200°. Ta bort folien och stek kalkonen ytterligare ca 30 min, tills innertemperaturen är 80°. Låt kalkonen vila ca 15 min innan den skärs i bitar. Sila eventuellt skyn och servera till.