Citronsmörbakad kalkon

00000

Recept på citronsmörbakad kalkon. En lite annorlunda variant på kalkon men som ändå fått mycket julsmak och vinterinfluenser.

För 8 personer:

Ingredienser

1 kalkon ca 4 kilo
1 citron
2 citrongräs
100 g smör
2 msk flingsalt
2 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

saffranskokt ris, se recept
grönkålssallad, se recept
rotsellerimajonnäs, se recept

30 minuter + ca 5 timmar i ugn

Citronsmörbakad kalkon — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Halvera citronen och pressa in saften från den ena halvan i kalkonen. Lägg citronhalvan i kalkonen. Banka citrongräset med skaftet på en kniv och lägg in i kalkonen.
  2. Skär smöret i skivor och tryck in under skinnet. Pressa resten av citronen över. Krydda med salt och peppar och massera in i skinnet. Bind upp benen. Täck kalkonen med aluminiumfolie.
  3. Stek kalkonen i nedre delen av ugnen ca 4 timmar. Ös under tiden med smöret och saften som rinner ut.
  4. Höj ugnsvärmen till 200°. Ta bort folien och stek kalkonen ytterligare ca 30 min, tills innertemperaturen är 80°. Låt kalkonen vila ca 15 min innan den skärs i bitar. Sila eventuellt skyn och servera till.
Fler recept med: Jul, Kyckling och fågel, Övrigt