Citronrutor

Recept på citronrutor, syrliga och saftiga mjuka kakor bakade i långpanna.
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Citronkräm

  • 3 ägg - medelstora
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 citron - stor, rivet skal
  • 5 - 6 msk citron - pressad

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, smör, strösocker och vaniljsocker, gärna i matberedare. Platta ut degen i fyrkantig form, ca 20 x 25 cm.

  2. Förgrädda bottnen mitt i ugnen 12–15 min.

  3. Fyllning: Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 8–10 min. Citronkrämen är lös när den är färdig men den stelnar efterhand.

  4. Pudra florsocker på kakan och låt kallna innan den skärs i rutor.

  5. Recept Eva Nordlinder, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!