Citronrutor med röda vinbär

Citronrutor med röda vinbär är en gammal klassiker i ny tappning. Kakan blir fantastiskt god med citron och syrliga vinbär.
Tove Nilsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 citron
  • 150 g röda vinbär
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Garnering

  • röda vinbär
  • florsocker

Gör så här

  1. Vispa ihop smör, socker och ägg. Tillsätt mjöl och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

  3. Fyllning: Vispa ägg, socker vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta i mjölet. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3/4 dl saft. Blanda ner citronskal och citronsaft i smeten. Blanda vinbär med majsstärkelse och sprid ut i pajskalet. Toppa med citronsmeten.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt pajen kallna innan den skärs i rutor och garneras med vinbär och florsocker. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!