Citronpotatis (batata hara)

Den här potatisen blir godast friterad, men det går också bra att steka den i 3 msk raps­olja och sedan blanda den med kryddorna.

30 min

Citronpotatis (batata hara)

 

1. Skala och dela potatisen i grova bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten 5 min för att dra urt överflödig stärkelse. Lägg i durkslag och torka av med hushållspapper eller handduk.
2. Värm oljan till 160–180° i en kastrull med höga kanter. Prova gärna med en bit bröd, som blir gyllenbrunt när oljan är tillräckligt varm.
3. Fritera potatisen i två omgångar tills den blir gyllene. Ta upp potatisen med en hålslev och låt den rinna av på hushållspapper.
4. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut 2 msk saft i en stor skål. Hacka koriandern. Blanda citronsaft och -skal med pressad vitlök, koriander, paprikapulver och 1 tsk salt.
5. Tillsätt potatisen och vänd runt. Garnera med  några kvistar koriander och eventuellt några citronklyftor.

Recept från /LagaLätt