Citronpocherad lutfisk med fänkålskompott

Citron ger lutfisken en god och frisk smak. Krämig fänkålskompott med saffran ger en lyxig touch till rätten.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 lutfisk - portionsbitar, urvattnad (á 250 g)
  • 1 citron - skal och saft
  • 2 tsk salt

Salt- och persiljebakad potatis

  • 600 g mandelpotatisar - små
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 dl persilja - grovhackad
  • 1 tsk flingsalt

Fänkålskompott

  • 2 fänkål - (à 200 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm saffran - (0,25 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • citronskivor
  • bladpersilja
  • 0,5 dl vin - torrt, vitt
  • 0,5 dl grönsaksbuljongstärning

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och lägg dem hela i en ugnssäker form. Pensla potatisen med olja och tillaga dem mitt i ugnen ca 30 min beroende på storleken. De ska vara mjuka igenom.

  2. Lägg lutfiskbitarna i en skål med citronskal och saft. Låt stå ca 30 min. Ta upp dem, salta och plasta in bitarna i plastfolie. Koka ca 12 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 2 min före servering.

  3. Skär bort roten på fänkålen och strimla resten. Sjud fänkålen i vin, buljongtärning och vatten ca 5 min, så att fänkålen fortfarande är spänstig. Blanda i creme fraiche, saffran och pressad vitlök. Vänd ner det i fänkålen och låt koka ihop på svag värme, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

  4. Servering: Vänd potatisen hastigt i smöret och strö över persilja och flingsalt. Servera lutfisken med fänkålskompott och potatis. Garnera med citronskivor och bladpersilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!