Citronpocherad lutfisk med fänkålskompott

Citron ger lutfisken en god och frisk smak.  Krämig fänkålskompott med saffran ger en lyxig touch till rätten.

1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skrubba potatisen och lägg dem hela i en ugnssäker form. Pensla potatisen med olja och tillaga dem mitt i ugnen ca 30 min beroende på storleken. De ska vara mjuka igenom.
2. Lägg lutfiskbitarna i en skål med citronskal och saft. Låt stå ca 30 min. Ta upp dem, salta och plasta in bitarna i plastfolie. Koka ca 12 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 2 min före servering.
3. Skär bort roten på fänkålen och strimla resten. Sjud fänkålen i vin, buljongtärning och vatten ca 5 min, så att fänkålen fortfarande är spänstig. Blanda i creme fraiche, saffran och pressad vitlök. Vänd ner det i fänkålen och låt koka ihop på svag värme, ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Servering: Vänd potatisen hastigt i smöret och strö över persilja och flingsalt. Servera lutfisken med fänkålskompott och potatis. Garnera med citronskivor och bladpersilja.

Recept från