Citronpepparkyckling med somrig sallad och tryffeldressing

3.83.83.83.83.8

Ljuvligt doftande citronkyckling! De kryddiga, lätt utbankande kycklingfiléerna går enkelt att grilla över indirekt glöd, eller ännu enklare i grillpanna. Den saftiga salladen med extra krisp av sockerbönor får fyllig, god umamismak av dressingen, försiktigt smaksatt med tryffelolja.

För 4 personer:

Ingredienser

4 minutkycklingfiléer, (500 g)
1 citron
1 msk pepparkorn, blandade hela , rosé-, grön- och svartpeppar
1 tsk salt
2 msk olivolja

Sallad:

2 gemsallad
150 g sockerbönor
1 bananschalottenlök
1 dl vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)
1 msk strösocker
4 snackgurkor

Tryffeldressing:

0,5 dl syrad grädde
1 msk citron, pressad
2 tsk dijonsenap
1 tsk tryffelolja
1 krm salt

Tillbehör:

500 g färskpotatis
1 dl dill, grovt hackad

30 minuter

Citronpepparkyckling med sallad och tryffeldressing – gör så här:

  1. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Stöt skalet i en mortel tillsammans med pepparn. Blanda med salt. Strö citronpepparsaltet på kycklingfiléerna. Lägg dem i en påse eller form och häll över citronsaft och olja.
  2. Sallad: Bryt loss salladsbladen. Skär bönorna på längden. Skala och skiva löken och lägg i en snabbinläggning av vatten, ättika och socker. Låt stå ca 10 min. Hyvla gurkan med osthyvel.
  3. Dressing: Blanda alla ingredienser.
  4. Koka potatisen. Stek eller grilla kycklingen ca 4 min på varje sida, tills den är genomstekt. Vänd runt ingredienserna till salladen med cirka hälften av dressingen. Spara 1 msk dill till färskpotatisen. Servera kycklingen med potatis, resten av dressingen och hackad dill.

Gör egen citronpeppar

  • Citronpeppar blir godast hemgjord, gärna med några olika pepparsorter.
  • Citron har hundratals olika aromämnen som är flyktiga och föränderliga, vilket gör det svårt behålla smaken av citron i färdiga produkter.
  • Finns det bara svartpeppar hemma går det också bra.