Citronpavlova med smultron, blåbär och hasselnötskross

00000

Recept på citronpavlova med smultron, blåbär och hasselnötskross. Pavlova kan verka krångligt men är egentligen en av världens enklaste desserter. Den går dessutom att variera i det oändliga.

För 6 personer:

Ingredienser

1 citron
3 äggvitor
2 dl strösocker

Smultrongrädde:

2 dl vispgrädde
1 dl smultron

Topping:

0,5 dl hasselnötter
1 msk honung
1 krm flingsalt
1 dl blåbär
0,5 dl smultron

30 minuter + 50 minuter i ugn

Citronpavlova med smultron, blåbär och hasselnötskross – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet, mät till ca 2 msk. Blanda äggvitor, en tredjedel av sockret och citronskalet i en bunke. Börja vispa med elvisp på medelhastighet tills blandningen börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka visphastigheten och vispa till en fast och smidig marängsmet.
  2. Klicka marängsmeten i sex högar på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt eftersom de lätt fastnar i varandra.
  3. Grädda marängerna mitt i ugnen ca 50 min. Om du vill ha lite torrare maränger kan de gräddas ytterligare ca 10 min och gärna stå kvar i ugnen i eftervärmen. Låt marängerna kallna.
  4. Vispa grädden och blanda med smultronen.
  5. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i en stekpanna tillsammans med honung och salt.
  6. Toppa marängerna med grädde och bär. Garnera med nötsmul.

Recept av Alexandra Vikström