I annonssamarbete med SöNDAG

00000

För 4 portioner

Ingredienser

1 dl vatten
1 msk socker

Pajskal:

färsk smördeg
lite vetemjöl

Fyllning:

250 g ricotta
4 ägg, separerade
4 citroner, skal från, rivet i zestjärn
25 g smält smör
25 g vetemjöl

1/ Låt ricottan rinna av i en finmaskig sil. Gärna ett par, tre timmar. Tvätta citronerna i varmt vatten, torka av dem och ciselera skalen i fina strips.

2/ Koka upp 1 dl vatten med 1 msk socker. Lägg i citronskalen och låt sjuda några minuter. Häll av och låt skalen torka på hushållspapper.

3/ Smörj en pajform med löstagbar botten (cirka 35 centimeter i diameter). Pudra med lite vetemjöl. Klä formen med smördeg. Lägg den lite över kanten,skär av övrigt. Ställ i kylen. Värm ugnen till 175 grader.

4/ Gör fyllningen: Vispa socker och äggulor fluffiga och ljusa. Tillsätt citronsaften. Blanda i den avrunna ricottan. Sikta i 25 g vetemjöl. Blanda väl så att det inte är några klumpar.

5/ Vispa äggvitan i en annan skål tills den är fast och toppig. Vänd försiktigt ner äggvitorna i citron- och ricottamixen med en slickepott. Häll fyllningen i pajskalet och jämna till. Lägg citronskalen överst.

6/ Grädda i cirka 40–50 minuter eller tills fyllningen stannat och fått fin färg. Låt svalna.

7/ Pajen sjunker ihop efter gräddningen, och ungefär hälften av pajväggen behövs inte längre. Efter gräddningen kan du försiktigt skära av den del av pajväggen som inte behövs. Lossa pajen från formen. Servera gärna med vaniljglass.