Citronpaj med sommarhallon

Recept på citronpaj med sommarhallon. Tänk på att fylla citronkrämen ända upp till bredden på pajskalet. Häll med en kanna direkt i ugnen så slipper du balansera formen.
Petra Lindstrand
Recept på citronpaj med sommarhallon.
Recept på citronpaj med sommarhallon. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 3 dl florsocker
  • 1 ägg

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 1 citron
  • 4 ägg
  • 2 äggulor
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl citron - pressad
  • 1 krm vaniljpulver

Garnering

  • 500 g hallon - färska
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Tärna smöret. Mixa smör, mjöl och florsocker i matberedare till ett fint smul. Tillsätt ägget och mixa hastigt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen i botten på två avlånga formar med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm. Nagga med en gaffel. Ställ i frysen ca 1 timme.

  3. Grädda pajskalen mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och pensla insidan av skalen med uppvispat ägg. Sänk ugnsvärmen till 150°.

  4. Fyllning: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa ägg, äggulor och socker pösigt med elvisp. Vispa i grädde, citronsaft och -skal och vaniljpulver.

  5. Häll krämen i pajskalen och grädda ytterligare ca 35 min, tills fyllningen precis stannat. Låt svalna och sedan kallna i kylen. Toppa med hallon och pudra över florsocker precis före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!