4.24.24.24.24.2

Citronpaj serveras gärna med en klick vispad grädde. Pajen går utmärkt att göra ­dagen före servering.

För 12 bitar:

Ingredienser

4 dl vetemjöl, (240 g)
1,25 dl florsocker
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg

Fyllning:

2 citroner
6 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde

15 minuter + 40 minuter i ugn

Citronpaj – gör så här:

  1. Blanda mjöl, florsocker och smör, gärna i en matberedare. Vispa upp äg­g­en och häll dem i degen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie, låt den vila i kylen ca 30 min.
  2. Fyllning: Skrubba citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät till 1 dl. Vispa ihop ägg, socker, grädde, citronskal och -saft.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Häll fyllningen i pajformen och sänk ugnsvärmen till 150°. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har stannat.
  5. Ta ut och låt pajen vila ca 1 timme före servering.
Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Pajer