Citronmarmelad

55555

Sol på burk. Gör din egen ekologiska citrusmarmelad. Många gula citroner och en enda söt apelsin gör den frisk, aromatisk och fyllig i smaken.

För 1 kilo

Ingredienser

500 g citroner, ekologiska
200 g apelsiner, ekologiska
2 dl vatten
500 g syltsocker, ekolgiskt

Citron- och apelsinmarmelad – gör så här

  1. Skölj citroner och apelsin i ljummet vatten. Skala frukten med potatisskalare. Samla ihop skalen i en liten bunt och skär dem i tunna strimlor.
    citrusmarmelad-recept-1

    Foto: Lina Eriksson

  2. Skär bort det vita skalet på frukterna. Skär fruktköttet i mindre bitar.
    citrusmarmelad

    Foto: Lina Eriksson

  3. Koka upp skal, fruktkött och vatten i en kastrull utan lock. Sjud ca 20 min.
    citrusmarmelad-med-apelsin

    Foto: Lina Eriksson

  4. Tillsätt syltsockret. Koka upp under omrörning. Sjud marmeladen ca 5 min. Häll upp i väl rengjorda burkar. Sätt på lock. Förvara svalt. Håller ca 3 månader.
    apelsinmarmelad-citron1

    Foto: Lina Eriksson


4 marmeladtips:

  • Med syltsocker blir marmeladen bra varje gång, och man behöver inte göra marmeladprov.
  • Välj mogna fasta frukter, helst ekologiska.
  • Koka först frukt utan socker, så att frukten saftar sig. Se punkt 3.
  • Rengör burkar och lock väl. Ställ in dem i ugnen på 100° ca 15 min.