Citronmarinerad vit sparris med rosmarinbröd, ruccolafärskost & skinka — gör så här:
- Färskost: Sätt filmjölkspaketet i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker ca 2/3 av paketet. Koka upp och sjud sakta 45 min.
- Lägg ett kaffefilter eller en silduk i en filterhållare eller sil. Öppna filmjölkspaketet och häll filmjölken i filtret eller silduken. Låt filen stå i kylskåpet 8 timmar och droppa av.
- Finhacka rucolan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda färskosten med rucola och vitlök. Rör i crème fraiche och smaka av med salt.
- Skala sparrisen och bryt bort den nedersta delen. Koka upp vatten, salt, socker och citronskivor i en kastrull. Lägg i sparrisen och sjud ca 5 min, beroende på tjocklek, tills den är mjuk men har kvar ett lätt tuggmotstånd. Kyl ner sparrisen i kallt vattenbad.
- Marinad: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa samman citronsaft, citronskal, olja och senap. Smaka av med salt. Häll marinaden över sparrisen.
- Rosmarinbröd: Blanda olja och rosmarin. Grilla brödskivorna i grillpanna på hög temperatur tills de fått fin färg. Pensla dem med rosmarinoljan och strö på flingsalt.
- Lägg skinkskivorna på tallrikar och lägg på den marinerade sparrisen. Servera med bröd och färskost.