Citronmarinerad lättpanerad fläskkotlett

00000

Recept på citronmarinerad lättpanerad fläskkotlett. Citronsaft ger snabbt sin smak åt köttet. Passar särskilt väl till ljust kött som fläsk, kalv och kyckling. Ett par timmars marinering räcker gott och väl.

För 4 personer

Ingredienser

4 fläskkotletter, benfria
2 msk citronsaft, nypressad
1 msk olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
0,5 dl vetemjöl

Sås:

1 gul lök
1 msk smör
500 g tomater
150 g morot
75 g palsternacka, liten
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad kalvfond
0,5 tsk salt
0,5 tsk strösocker

Tillbehör:

, nykokt pasta
0,5 dl hackad persilja

Citronmarinerad lättpanerad fläskkotlett

 

  1. Blanda citronsaft och olivolja, pensla köttet med blandningen och lägg det i en trång bunke. Täck och ställ kallt ett par timmar.
  2. Såsen: Finhacka löken. Skålla och skala tomaterna. Avlägsna stjälkfästet och skär dem i mindre bitar. Skala och finriv morot och palsternacka.
  3. Fräs löken i smör på medelgod värme, under omrörning utan att den tar färg. Pressa i vitlöken. Blanda i tomater, morot, palsternacka, vitt vin, tomatpuré, kalvfond, salt och socker. Låt såsen sjuda på svag värme, först under lock en kvart och sedan utan lock 15-20 minuter. Smaka eventuellt av med mera salt.
  4. Köttet: Smält smöret i en stekpanna. Ta kotletterna ur marinaden. Torka av dem något. Salta på båda sidor. Vänd dem i vetemjöl. Stek kotletterna på medelgod värme 3-4 minuter på var sida beroende på tjocklek.
  5. Servera tillsammans med nykokt pasta, tomatsås och hackad persilja.
Fler recept med: Övrigt