4.64.64.64.64.6

Recept på citronkaka med pistasch. Det räcker med en liten klick sylt på varje kaka, annars rinner den lätt ut på plåten vid gräddningen.

För 30 kakor:

Ingredienser

2 citroner
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl syltsocker

Garnering:

2 msk pistaschnötter, finhackade
2 msk pärlsocker

30 minuter + 30 minuter i kyl + 8 minuter i ugn

Citronkakor med pistasch – gör så här:

  1. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Rör smör och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandning och citronskal i smöret.
  2. Dela degen i två bitar. Forma dem till längder, ca 20 cm långa och 3 cm i diameter. Rulla rullarna i nötterna blandade med pärlsockret. Lägg dem i kylen ca 30 min.
  3. Skär bort allt det vita på citronerna. Skär dem i mindre bitar. Peta bort kärnor och det mesta av de vita hinnorna.  Mixa fruktköttet  med mixerstav, mät till ca 1 1/2 dl.
  4. Koka upp citronpurén i en kastrull. Blanda i syltsockret och koka kraftigt ca 5 min. Låt sylten kallna.
  5. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Gör en liten grop i varje kaka och fyll med citronsylt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar