Citronkakor med pistasch

Recept på citronkaka med pistasch. Det räcker med en liten klick sylt på varje kaka, annars rinner den lätt ut på plåten vid gräddningen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 citroner
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl syltsocker

Garnering

  • 2 msk pistaschnötter - finhackade
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet. Rör smör och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandning och citronskal i smöret.

  2. Dela degen i två bitar. Forma dem till längder, ca 20 cm långa och 3 cm i diameter. Rulla rullarna i nötterna blandade med pärlsockret. Lägg dem i kylen ca 30 min.

  3. Skär bort allt det vita på citronerna. Skär dem i mindre bitar. Peta bort kärnor och det mesta av de vita hinnorna.  Mixa fruktköttet  med mixerstav, mät till ca 1 1/2 dl.

  4. Koka upp citronpurén i en kastrull. Blanda i syltsockret och koka kraftigt ca 5 min. Låt sylten kallna.

  5. Sätt ugnen på 200°. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Gör en liten grop i varje kaka och fyll med citronsylt.

  6. Grädda kakorna mitt i ugnen 8–10 min. Låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!