55555

En drömgod citronkaka, fyllig och aromrik med fin syrlighet och överraskande, svarta prickar.

För 10 bitar

Ingredienser

2 dl mjölk
45 g blå vallmofrö
250 g smör, mjukt
2,5 dl strösocker
3 ägg
1 citron
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Citronkaka med vallmofrö – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröda en kakform med hål i mitten.
  2. Blanda mjölk och vallmofrö i en kastrull och värm till kokpunkten. Låt svalna.
  3. Vispa smör och socker mycket poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Riv av citronskalet och spara det till garnering. Pressa ur saften och blanda den i kaksmeten.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner omväxlande med mjölken.
  6. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån ca 1 tim.
  7. Låt kakan ånga av, stjälp upp den och låt den svalna under formen. Servera den eventuellt garnerad med citronskalet.