Citronkaka med rostade solroskärnor

En maffig kaka med fin smak av rostade solroskärnor.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2,5 dl solroskärnor - + 2 msk + 0,5 dl
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl rårössocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg 2,5 dl solroskärnor på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna.

  2. Smörj en form, 1 1/2 liter, och strö 1/2 dl solroskärnor i botten. Bröa sedan resten av formen med ströbröd.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret.

  4. Mixa hälften av de rostade solroskärnorna fint och blanda dem och de hela fröna med mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen, lite i taget, tillsammans med mjölken i äggblandningen. Blanda i citronskal och citronsaft  och rör till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen, strö över 2 msk solroskärnor och grädda kakan mitt i ugnen ca 50 min. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!