Citronkaka med hallon och timjan

Recept på citronkaka med hallon och timjan. Kakan får en lite seg, kompakt kon­­sistens och är inte fluffig som en sockerkaka.

För 10 bitar

Ingredienser

1 citron
3 dl vetemjöl 180 g
0,5 tsk bikarbonat
0,5 msk timjan hackad
1 krm havssalt
75 g smör rumsvarmt
2,5 dl strösocker
3 ägg
0,75 dl gräddfil
50 g hallon färska

Garnering:

50 g hallon färska
florsocker
timjan

Tillbehör:

lättvispad grädde

20 minuter + 40 minuter i ugn

Citronkaka med hallon och timjan – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda mjöl, bikarbonat, timjan och salt i en bunke.
  2. Vispa smör och socker vitt och luftigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vänd ner citronskal och -saft, mjölblandning och gräddfil i äggvispet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Tryck ner hallonen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad.
  4. Låt kakan vila ca 5 min innan den stjälps upp och får kallna på galler. 
  5. Garnera kakan med hallon, florsocker och timjan och servera med lättvispad grädde. 

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt