Citronkaka med fläderglasyr

Citronkaka med fläderglasyr är en enkel sockerkaka med glasyr. Med färska bär och en klick grädde blir det en läcker dessert.
Sophie Berlin
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 citron
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Fläderglasyr

  • 2,5 dl florsocker
  • 3 msk flädersaft - konc

Tillbehör

  • bär - färska
  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Vispa ägg, socker och citronskal fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggsmeten med smör och mjölk. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kallna.

  4. Glasyr: Rör ihop florsocker och flädersaft. Ringla glasyren över kakan.

  5. Servera kakan med bär och lättvispad grädde.

    Foto: Lina Eriksson

    Servera gärna citronkakan med melonsallad med mynta och blåbär.

Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev

Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!