Citrongrissini

Små, spröda grissini kan bakas flera dagar före servering och förvaras torrt i papper. Använd gärna ett zestjärn för att göra långa citronstrimlor.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten - (37°) ljummet
  • 1 äggvita
  • 2,5 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 msk citronskal - rivet
  • 5 dl dinkelsikt - (275 g)

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk citronzest - rivet
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt det ljumma vattnet och äggvitan och rör tills jästen har lösts upp.

  2. Tillsätt olja, salt, socker, citronskal och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig ca 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk ca 45 min.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar. Lägg hälften av degen i  kylen medan du rullar ut längder, annars jäser den för mycket.

  4. Sätt ugnen på 175°. Rulla varje bit till en längd, 20-25 cm, lägg vartefter på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jäs ca 15 min under bakduk.

  5. Pensla längderna med uppvispat ägg. Strö över citronzest. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!