50 minuter + 30 minuter i kyl
Gör så här:
- Blanda citronsaft, olja, salt och peppar. Pensla fisken med blandningen och låt stå i kylen ca 30 min.
- Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin. Blanda med olja, citronskal, salt och peppar. Låt stå i kylen ca 15 min.
- Dressing: Lägg ägget i kokande vatten och koka 3 min. Spola i kallt vatten. Knäck det och skrapa ur det med en sked i en bunke.
- Finhacka sardellerna. Skala och pressa vitlöken. Lägg sardeller, vitlök, senap och citronsaft i bunken. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning, gärna med elvisp. Krydda dressingen med salt och cayennepeppar och blanda i gräslöken.
- Bröd: Pensla brödskivorna med olja.
- Ansa och hyvla sparris och zucchini tunt, gärna på mandolin. Skär oliverna i tunna klyftor. Blanda sparris, zucchini och oliver med fänkålen.
- Grilla fisken ca 3 min på varje sida. Grilla brödskivorna vid sidan om ca 1 minut på varje sida. Gnid brödskivorna med skalad och delad vitlök och halverad tomat. Strö över salt.
- Servera den nygrillade fisken med sallad, dressing och bröd.
Recept av Cecilia Lundin och Petra Pettersson