4.44.44.44.44.4

Citrongrillad marulk med pistasch- och olivröra passar fint som lyxig fredagsmat. Marulk passar perfekt att grilla tack vare sin köttiga konsistens. Köp färdig, kyld hollandaisesås och mixa snabbt en nötig olivröra och servera till.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g marulk, i portionsbitar, MSC- eller ASC-märkt
1 tsk salt
1 citron
2 msk olivolja
2 krm svartpeppar, nymald

Potatis:

800 g potatis, fast
3 msk olivolja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Olivröra:

1 burk oliver, urkärnade gröna, gärna halkidiki (370 g)
1 vitlöksklyfta
1 dl pistaschnötter, skalade
1 dl olivolja
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 kruka körvel
30 g mâchesallad
2 dl hollandaisesås, kyld

40 minuter

Citrongrillad marulk med pistasch- och olivröra – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda fisken med salt, citronskal, olja och peppar. Låt stå ca 10 min i rumstemperatur.
  2. Potatis: Skrubba potatisen noga. Skiva den tunt, gärna på mandolin, och blanda skivorna med olja på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred ut potatisen jämnt och krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, tills potatisen fått fin färg.
  4. Olivröra: Skala och finskiva vitlöken. Lägg oliver, vitlök, nötter, olja och peppar i en mixerskål och mixa till en röra.
  5. Grilla fisken i grillpanna ca 10 min, tills innertemperaturen visar 50°. Låt vila på ett fat. Häll över citronsaften.
  6. Lägg upp potatis, fisk och olivröra. Garnera med körvel och mâchesallad. Servera med hollandaisesås.