Citrongräsbrûlée med fruktspett

Lime och citrongräs ger tillsammans en frisk och lätt syrlig smak.

Citrongräsbrûlée med fruktspett

1. Krossa och skär citrongräsen i bitar. Skölj limen och riv skalet.
2. Koka upp grädde, mjölk, citrongräs, limeskal och 1/2 dl av sockret under omrörning.
3. Vispa äggulorna pösigt med resterande socker. Vispa ner den varma gräddblandningen. Låt stå och dra minst 1 timme eller gärna i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 150°. Sätt in en långpanna med hett vatten på nedersta falsen i ugnen. Sila smeten och fördela den i 8 portionsformar, à 1 1/2 dl. Ställ dem i vattenbadet och grädda ca 40 min tills de precis har stannat.
5. Lyft upp dem ur vattenbadet och låt svalna. Ställ dem i kylen, gärna till nästa dag. Hit går bra att förbereda.
6. Servering: Strö råsockret över formarna och bränn av dem med en brännare eller högst upp i ugnen under grillen på högsta värme. Ha ugnsluckan lite på glänt och passa noga.
7. Skala och skär frukten i bitar. Trä upp dem på små spett. Lägg dem på brûléerna och servera med limesorbet.

Recept från