00000

Servera glasstårtan med peach melba-fruktsallad. Ett glas kallt dessertvin passar till.

För 16 bitar

Ingredienser

1 burk kondenserad mjölk (397 g) eller 1 dl kolasås
10 digestivekex
2 msk strösocker
50 g smör smält

Citronfyllning:

3 ägg
3 vispgrädde
1,5 dl 2 dl strösocker
2 citroner finrivet skal och pressad saft (ca 1,5 dl)
2 dl crème fraiche
25 g mjölkchoklad

Citronglasstårta dulce de leche

1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås. Låt burken svalna ca 15 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
3. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt socker och smält smör. Tryck ut smulorna i formens botten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.
4. Dela äggen. Vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt citronskal och saft. Vänd i creme fraiche, grädde och sist äggvitor i smeten.
5. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen. Avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.
6. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.
7. Ta fram glasstårtan ca 10 min innan den ska serveras. Hyvla eller riv mjölkchoklad över glasstårtan och servera.