20 minuter + 1 timme att vila + 1 timme i ugn
Citroncheesecake – gör så här:
- Botten: Smält smöret i en kastrull. Lägg smör, kex och kokos i en matberedare och mixa fint. Fördela smulet i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett fastspänt bakplåtspapper i botten och tryck till. Ställ i kylen ca 1 timme.
- Fyllning: Sätt ugnen på 150°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa ihop färskost och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda i crème fraiche, majsstärkelse, citronskal och citronsaft och vispa slätt. Häll fyllningen över bottnen.
- Grädda kakan mitt i ugnen tills smeten stannat, ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i ugnen tills den kallnat. Ställ den i kylen fram till servering.
- Topping: Vispa grädden fluffig med florsocker och bred över kakan. Toppa med kokoschips och karamelliserade apelsiner.
Karamelliserade apelsiner
25 minuter + 2 timmar torkning. Enkel och effektfull garnering på kakan. Till ca 10 skivor:
- 2 små apelsiner, ekologiska
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl vit sirap
Gör så här:
1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Skär i tunna skivor.
2. Koka upp socker och sirap i en stekpanna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem i lagen ca 15 min, tills de är lätt genomskinliga. Skaka pannan då och då så att skivorna täcks av lagen.
3. Ta upp skivorna och lägg på en bricka med bakplåtspapper. Låt svalna. Ställ i kylen 2–3 timmar
.