1 timme
Citronaioli med lättkokta primörer och grillad lax – gör så här:
- Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp, koka dem 5–6 min. Blanda kallt vatten med salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg fiskbitarna i en trång form och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min.
- Aioli: Skala vitlöken och lägg den i en liten skål. Värm i mikrovågsugn ca 15 sekunder. Pressa vitlöken i en skål och blanda med salt. Häll på citronsaften och blanda ner äggula och senap.
- Vispa i oljan, lite i taget, i en tunn stråle. Smaksätt med citronskal och peppar.
- Primörer: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär blomkålen i skivor och löken i halvor. Skär av ca 2 cm längst ner på på sparrisen. Förväll eller ångkoka grönsakerna 2–5 min, den längre tiden för morötterna.
- Pensla laxbitarna med olja och krydda med peppar. Grilla laxen ca 4 min på varje sida, använd gärna ett grillhalster eller en grillmatta.
- Skala och halvera äggen. Servera laxen med ägghalva, potatis, grönsaker och aioli. Strö på flingsalt och krasse.
Foto: Per Ranung
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!