44444

Recept på citronaioli med lättkokta primörer och grillad lax. Med solrosolja blir aiolin inte lika pepprig som med enbart olivolja. Ta fram alla ingredienser så de har samma temperatur; då minskar risken att aiolin skär sig.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar laxfilé, utan skinn  (à 150 g)
2 ägg
2 dl vatten
1 msk salt
1 msk olivolja
2 krm svartpeppar, nymald

Primörer: 

300 g färskpotatis
300 g blomkål
2 färska lökar
100 g grön sparris
150 g minimorötter
150 g sockerärter, eller bondbönor
1 knippa rädisor
0,5 tsk flingsalt

Mild aioli:

0,5 king solo-vitlök
2 krm salt
1 msk citron, pressad
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 dl solrosolja
0,5 dl olivolja
1 tsk citronskal, rivet
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

vattenkrasse

1 timme

 Citronaioli med lättkokta primörer och grillad lax – gör så här:

  1. Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp, koka dem 5–6 min. Blanda kallt vatten med salt och rör tills saltet lösts upp. Lägg fiskbitarna i en trång  form och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min.
  2. Aioli: Skala vitlöken och lägg den i en liten skål. Värm i mikrovågsugn ca 15 sekunder. Pressa vitlöken i en skål och blanda med salt. Häll på citronsaften och blanda ner äggula och senap.
  3. Vispa i oljan, lite i taget, i en tunn stråle. Smaksätt med citronskal och peppar.
  4. Primörer: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Ansa och skär blomkålen i skivor och löken i halvor. Skär av ca 2 cm längst ner på på sparrisen. Förväll eller ångkoka grönsakerna 2–5 min, den längre tiden för morötterna.
  5. Pensla laxbitarna med olja och krydda med peppar. Grilla laxen ca 4 min på varje sida, använd gärna ett grillhalster eller en grillmatta.
  6. Skala och halvera äggen. Servera laxen med ägghalva, potatis, grönsaker och aioli. Strö på flingsalt och krasse.

Citronaioli med lättkokta primörer och grillad lax

Foto: Per Ranung

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!