Citron- och vodkasill

Citron- och vodkasill är en fräsch sill med mycket smak. Om inte all sill går åt på påskbordet håller den ca 1 vecka i kylen.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 förp inläggningssill
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 citron
  • 0,5 dl vodka
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)

Gör så här

  1. Koka upp ättika, socker och vatten så att sockret löses upp. Låt lagen kallna.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet i smala strimlor med ett zestjärn eller skär bort det gula skalet med en vass kniv och finstrimla det. Blanda citronskalet med 1 dl av ättikslagen och ställ i kylen.

  3. Halvera citronen och pressa ut 1/2 dl saft. Blanda resterande ättikslag med citronsaft och vodka.

  4. Spola av sillfiléerna med kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Skala och strimla schalottenlöken. Ansa och strimla purjolöken. Varva sill och lök i en burk och häll över lagen. Låt stå i kylen ca 2 dygn.

  5. Låt citronskalen rinna av. Blanda ner skalen i sillen och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!