Citronmuffins

Lätt beroendeframkallande sötsyrliga citronmuffins som dessutom är väldigt lättbakade. Toppa med valmöfrön en syrligt god glasyr som hälls över muffinsen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör - rumstempererat
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg - stora
  • 1 citron
  • 4 dl vetemjöl special - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl gräddfil - eller matyoghurt
  • 2 msk vallmofrön - blåa

Glasyr

  • 0,5 citron
  • 2 dl florsocker

Garnering

  • vallmofrön
  • citronskal - strimlat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet och pressa ut ca 2 msk saft. ­Blanda mjöl och bakpulver i en ­separat skål.

  3. Rör ner citronskal och -saft, mjöl, gräddfil och vallmofrön i äggsmeten. Se till att allt ­blandas väl.

  4. Fördela smeten i 12 pappersformar ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.

  5. Glasyr: Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ut 1 msk saft. Blanda citronskal och -saft med florsocker till en ­glasyr. Häll över ­muffinsen och bred ut. Strö över lite vallmofrön och ev strimlat citronskal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!