4.54.54.54.54.5

Lätt beroendeframkallande sötsyrliga citronmuffins som dessutom är väldigt lättbakade. Toppa med valmöfrön en syrligt god glasyr som hälls över muffinsen.

För 12 muffins:

Ingredienser

125 g smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
3 ägg, stora
1 citron
4 dl vetemjöl special, (240 g)
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil, eller matyoghurt
2 msk vallmofrön, blåa

Glasyr:

0,5 citron
2 dl florsocker

Garnering:

vallmofrön
citronskal, strimlat

10 minuter + 15 minuter i ugn

Citronmuffins – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv det yttersta av skalet och pressa ut ca 2 msk saft. ­Blanda mjöl och bakpulver i en ­separat skål.
  3. Rör ner citronskal och -saft, mjöl, gräddfil och vallmofrön i äggsmeten. Se till att allt ­blandas väl.
  4. Fördela smeten i 12 pappersformar ställda i en muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna.
  5. Glasyr: Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ut 1 msk saft. Blanda citronskal och -saft med florsocker till en ­glasyr. Häll över ­muffinsen och bred ut. Strö över lite vallmofrön och ev strimlat citronskal.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar