Citron- och rosensorbet med rosenblad

00000

Rosenvatten kan köpas i kryddbodar och butiker som säljer invandrad mat t ex från Turkiet och Mellanöstern. Var försiktig vid doseringen så att sorbeten inte får för stark smak. Se till att blommorna är riktigt torra när de penslas med äggvita. Sockret framhäver den aromatiska smaken.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gelatinblad
1,75 dl vatten
4 rosenblad
1 citron, rivet skal
1,5 dl strösocker
0,75 dl vit sirap
1,5 dl vitt vin
1 tsk rosenvatten

Kanderade rosenblad:

8 rosenblad
1 äggvita
0,5 dl strösocker

Filloblad:

1 stort filloblad
20 g smör
50 g vit choklad

1. Rosensorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 min. Ta upp det och låt det smälta i ca 1/2 dl av vattnet. Skär rosenbladen i strimlor.
2. Blanda gelatin, vatten, rosstrimlor, citronskal, socker, sirap, vin och smaka av med rosenvatten. Frys i glassmaskin. Ta upp sorbeten i en plastlåda, täck över med plastfolie och ställ in den i frysen ytterligare minst 4 timmar.
3. Kanderade rosenblad: Plocka av kronbladen och pensla varje blad med äggvita på både ovan- och undersidan.
4. Strö socker på båda sidor av bladen. Lägg de kanderade bladen på ett bakplåtspapper och ställ dem varmt och torrt över natten. Vänd dem gärna någon gång. De ska bli styva.
5. Förvara bladen i en lufttät burk med lock, då håller de sig i ca 2 dagar.
6. Filloblad: Sätt ugnen på 125°. Smält smöret, bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret. Lägg bladet på ett bakplåtspapper och pensla det med choklad. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Bryt det sedan i bitar.
7. Servera citronsorbet med kanderade rosor och filloblad.

Fler recept med: Övrigt