Citron- och örtkokt hummer

Recept på citron- och örtkokt hummer. Dippsåserna till kronärtskockan passar också perfekt till humrarna – servera gärna allt tillsammans. Extra romantiskt blir det om hummern serveras på en isbädd med rosor!
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 1 levande hummer - färsk (ca600g)
  • 5 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 citron
  • 1 knippa spansk körvel - eller bladpersilja

Isbädd med rosor

  • 0,5 l trädgårds- eller nyponrosenblad
  • 1 l vatten
  • ev några kvistar lavendel
  • citron

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med salt och socker i en gryta. Skölj citronen noga i ljummet vatten och halvera den. Pressa saften i grytan och lägg i citronhalvorna. Lägg i körveln.

  2. Lägg hummern i grytan med huvudet före. Låt koka ca 10 min beroende på hummerns storlek. Låt kallna i spadet.

  3. Häll hälften av vattnet i en plåt, ca 22 x 34 cm, ca 1 cm högt. Lägg på rosenbladen och tryck ner dem under vattnet så gott det går. Frys 1–2 timmar och häll sedan på resten av vattnet och frys ytterligare ca 5 timmar eller över natten.

  4. Ta en hammare och slå ett par slag i mitten av plåten med is så att isen går i bitar. Lägg isen på ett stort fat och hummern ovanpå.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!