Citron- och mandelkaka

33333

Recept på citron- och mandelkaka. Rustik, saftig och underbart god!

För 10-12 bitar:

Ingredienser

200 g smör
75 g mandelmassa
1 citron, stor
4 ägg
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Kanderad blodapelsin:

1 blodapelsin
2 dl strösocker
2 dl vatten

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vispgrädde

20 minuter + 30 minuter i ugn

Citron- och mandelkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret och låt det svalna. Riv mandelmassan. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
  2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggvispet. Blanda ner smör, citronskal och -saft. Tillsätt mandelmassan, lite i taget, under omrörning så att det inte blir klumpar.
  3. Häll smeten i en smord och -bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt kallna.
  4. Kanderad apelsin: Skölj apelsinen i ljummet vatten och skär i skivor. Koka upp socker och vatten. Sjud apelsinskivorna i sockerlagen 3–4 min. Låt dem kallna på ett bakplåtspapper.
  5. Garnera kakan med apelsinskivor och florsocker och servera med vispad grädde.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt