Citron- och mandelkaka med vispad ricotta

00000

Recept på citron- och mandelkaka med vispad ricotta. En härlig blandning av ricotta och citron! Supergod att servera med det sicilianska dessertvinet marsala.

För 12 bitar:

Ingredienser

1 citron
150 g smör
4 dl vetemjöl (240 g)
1 dl florsocker
2 äggulor

Fyllning:

1 citron
75 g smör
3 äggulor
2 dl strösocker
150 g ricottaost
0,5 msk vaniljpulver

Vispad ricotta:

200 g ricottaost
2 msk honung

Topping:

50 g mandelspån
björnbär
fikon
florsocker

40 minuter + 30 minuter i kyl  + 45 minuter i ugn

Citron- och mandelkaka med vispad ricotta — gör så här:

  1. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Skär smöret i små kuber och blanda med mjölet i en matberedare eller för hand. Tillsätt hälften av citronskalet, florsocker och äggulor. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 min.
  2. Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret. Vispa äggulor och socker. Tillsätt smör, ricotta, citronskal och vaniljpulver och vispa till en slät kräm.
  3. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Låt ca 4 cm deg hänga över formens kant. Skär av degen så att ca 2 cm finns kvar. Häll fyllningen i formen.
  4. Kavla ut den bortskurna degen till ett lock som läggs ovanpå krämen. Vik över kanterna från den överhängande degen så att fyllningen stängs in mellan de två lagren.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan kallna.
  6. Vispad ricotta: Vispa ricottan luftig med elvisp. Tillsätt honungen och rör om.
  7. Toppa kakan med mandelspån, björnbär och fikon. Pudra över florsocker och servera med ricottan.

Recept av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström