Recept av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström
Citron- och mandelkaka med vispad ricotta
Ingredienser
- 1 citron
- 150 g smör
- 4 dl vetemjöl - (240 g)
- 1 dl florsocker
- 2 äggulor
Fyllning
- 1 citron
- 75 g smör
- 3 äggulor
- 2 dl strösocker
- 150 g ricottaost
- 0,5 msk vaniljpulver
Vispad ricotta
- 200 g ricottaost
- 2 msk honung
Topping
- 50 g mandelspån
- björnbär
- fikon
- florsocker
Gör så här
-
Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Skär smöret i små kuber och blanda med mjölet i en matberedare eller för hand. Tillsätt hälften av citronskalet, florsocker och äggulor. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 min.
-
Fyllning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret. Vispa äggulor och socker. Tillsätt smör, ricotta, citronskal och vaniljpulver och vispa till en slät kräm.
-
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen tunt. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med degen. Låt ca 4 cm deg hänga över formens kant. Skär av degen så att ca 2 cm finns kvar. Häll fyllningen i formen.
-
Kavla ut den bortskurna degen till ett lock som läggs ovanpå krämen. Vik över kanterna från den överhängande degen så att fyllningen stängs in mellan de två lagren.
-
Grädda mitt i ugnen ca 45 min. Låt kakan kallna.
-
Vispad ricotta: Vispa ricottan luftig med elvisp. Tillsätt honungen och rör om.
-
Toppa kakan med mandelspån, björnbär och fikon. Pudra över florsocker och servera med ricottan.