30 min + 2 timmar jäsning +25 min i ugn
Citron- och mandelbullar – gör så här:
- Fyllning: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av båda citronerna och pressa saften ur 1 citron. Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser.
- Hacka ner smöret i mjölet, gärna i en matberedare. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt.
- Arbeta ihop mjölblandning och degvätskan, till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller för hand ca 10 min. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar.
- Kavla ut den ena degen till en tunn rektangulär platta på mjölad arbetsbänk. Bred hälften av fyllningen över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär rullen i jämnstora bullar, ca 4 cm breda. Gör likadant med den andra degbiten.
- Ställ bullarna i en smord form, ca 25 x 30 cm. Får inte alla bullar plats ställs de på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200°. Grädda formen med bullar mitt i ugnen ca 25 min, tills bullarna är genomgräddade och har fått fin färg. Bullar på plåt gräddas i 225 grader 8–10 min.
- Rör samman ingredienserna till glasyren och häll hälften i en separat skål. Färga denna med gul hushållsfärg. Ringla de båda glasyrerna över den färdiga kakan och låt stelna. Skär i bitar och servera genast. Bullarna går bra att frysa.