4.84.84.84.84.8

Här stoppar vi bullarna i en form – resultatet blir saftiga, rustika godsaker utan papperskrångel. Skär bullarna i önskad storlek och frys in dem som inte kommer att ätas upp direkt.

För 1 30 bitar

Ingredienser

Citron- och mandelbullar

10 + 0,5 dl vetemjöl, (600 g)
175 g smör
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl vit sirap
0,5 tsk salt

Fyllning:

2 citroner
250 g mandelmassa
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker

Glasyr:

2 dl florsocker
2 msk pressad citron
hushållsfärg, gul

30 min + 2 timmar jäsning +25 min i ugn

Citron- och mandelbullar – gör så här:

 

  1. Fyllning: Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet av båda citronerna och pressa saften ur 1 citron. Riv mandelmassan och blanda med övriga ingredienser.
  2. Hacka ner smöret i mjölet, gärna i en matberedare. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg, sirap och salt.
  3. Arbeta ihop mjölblandning och degvätskan, till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller för hand ca 10 min. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i två delar.
  4. Kavla ut den ena degen till en tunn rektangulär platta på mjölad arbetsbänk. Bred hälften av fyllningen över plattan och rulla ihop den som en rulltårta. Skär rullen i jämnstora bullar, ca 4 cm breda. Gör likadant med den andra degbiten.
  5. Ställ bullarna i en smord form, ca 25 x 30 cm. Får inte alla bullar  plats ställs de på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200°. Grädda formen med bullar mitt i ugnen ca 25 min, tills bullarna är genomgräddade och har fått fin färg. Bullar på plåt gräddas i 225 grader 8–10 min.
  7. Rör samman ingredienserna till glasyren och häll hälften i en separat skål. Färga denna med gul hushållsfärg. Ringla de båda glasyrerna över den färdiga kakan och låt stelna. Skär i bitar och servera genast. Bullarna går bra att frysa.