Citron- och limefromage, rabarber- och jordgubbskompott

Fromagen behöver minst två timmar på sig i kylskåpet för att stelna.
Men den kan mycket väl stå från den ena dagen till den andra bara den täcks med plastfolie. Även kompotten kan göras dagen innan men vänta med att dekorera fromagen till strax före serveringen.

 

Citron- och limefromage, rabarber- och jordgubbskompott

1. Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Skölj citron och lime noga under rinnande vatten. Riv av skalet på rivjärnets fina sida. Pressa ur saften i en bunke.
2. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden.
3. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt det rivna skalet och saften från citron och lime.
4. Lyft över gelatinbladen i en kastrull och smält dem på mycket låg värme. Häll under vispning i gelatinet i ägg- och sockerblandningen. Vänd sen ner grädden och sist äggvitan med hjälp av en slickepott.
5. Fördela smeten i 10 glas eller portionsformar och ställ svalt minst 2 timmar.
6. Skala rabarbern och skär i cm-stora bitar. Rensa jordgubbarna och skär dem i skivor.
7. Lägg rabarbern i en kastrull och täck den nätt och jämnt med vatten. Låt det koka upp och sen koka 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet. Tillsätt strösocker och vaniljstång. Låt sockret smälta över värme. Ta bort kastrullen från värmen och rör i jordgubbarna.
Ställ kompotten svalt.
8. Tag fram fromagen och klicka på kompott. Servera eventuellt med ett blad mynta.

Recept från