Citron- och koriandergravad strömming

00000

Ny, spännande smak får den gravade strömmingen av citron och både färsk och torkad koriander. Strömmingen kan serveras som middagsmat med kokt potatis, som förrätt med sprött knäckebröd eller på buffébordet tillsammans med andra rätter. Här tipsar Agneta om en god lunchmacka. Strömmingen ska ha varit fryst minst 3 dygn före gravningen, enligt Livsmedelsverket.

För 6 person(er)

Ingredienser

600 g strömmingsfilé

Lag

5 dl vatten
1,25 dl ättiksprit, (12%)
1 msk salt

Sås

1 koriander, kruka
1,5 dl majonnäs
1 dl crème fraiche, lätt
1 citron, rivet skal från
2 msk koriander, mald
1 msk citron, pressad
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta, skalad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, mald

Tillbehör

4 rågbröd, skivor
4 ägg, kokta
1 sallad

Citron- och koriandergravad strömming – gör så här:

  1. Dra av skinnet från strömmingen. Blanda ihop ingredienserna till lagen och rör tills saltet löst sig.
  2. Lägg strömmingen i lagen. Låt stå övertäckt i kylskåpet ca 12 timmar.
  3. Låt strömmingen rinna av ordentligt i ett durkslag.
  4. Plocka av korinaderbladen. Mixa samtliga ingredienser till såsen i en matberedare. Varva strömming och sås i en skål. Låt stå kallt ca 1 dygn.
  5. Servera strömmingen på rågbröd med ägg och sallad.