55555

Citron- och hallon pound cake är en härligt saftig kaka. Kakan är tung och håller sig saftig flera dagar.

För 20 skivor:

Ingredienser

2 citroner
175 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
3 ägg
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1,5 dl vispgrädde
2 dl hallon

Glasyr:

1 äggvita
4,5 dl florsocker
1 msk citron, pressad

Garnering:

färska hallon
mynta eller citronmeliss
florsocker

25 minuter + 55 minuter i ugn

Citron- och hallon pound cake – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa smör och socker poröst och vitt. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd ner det i smeten varvat med citronsaft, -skal och grädde. Vänd i hallonen.
  3. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 55 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min. Vänd upp på ett fat och låt den kallna under formen.
  4. Glasyr: Vispa upp äggvitan lätt och blanda i florsocker och citronsaft. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Strö över hallon och garnera med mynta eller citronmeliss. Pudra över florsocker och skär kakan i skivor.