4.24.24.24.24.2

Citron- och ­rosmarin­marinerad fläskfilé marinerad med citron och rosmarin. Till det en tomat och bönsallad som i Provence – rosésallad, citron och rosmarin .

För 8 personer:

Ingredienser

1,2 kilo fläskfilé
3 vitlöksklyftor
1 citron
4 msk olivolja
2 msk rosmarin, finhackad
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Tomat- och bönsallad:

0,5 rosésallad
200 g haricots verts
600 g tomater, blandade
1 msk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 kvist rosmarin

30 minuter + 8 timmar ­marinering + 40 minuter i ugn

Fläskfilé med tomat- och bönsallad – gör så här:

  1. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Skala och ­finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda vitlök, citronskal, olja, rosmarin, salt och peppar. Häll blandningen i plast­påsen och massera in marinaden i köttet. Låt stå i kylen ca 8 timmar. Ta fram köttet i rumstemperatur 1 timme före tillagning.
  2. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runt om i het panna. Lägg det i en ugnssäker form. Stek färdigt ­köttet mitt i ugnen till 65° innertemperatur, 30–40 min. Rullain det i bakplåtspapper och låt vila ca 15 min.
  3. Tomat- och ­bönsallad: Plocka bladen från rosésalladen. Lägg dem i iskallt vatten och ställ i kylen 2 timmar. Slunga eller låt salladsbladen ­torka på en kökshandduk. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola dem i kallt vatten. Skiva ­tomaterna.
  4. Blanda senap och vinäger. Vispa i oljan droppvis tills vinägretten tjocknar. Krydda med salt och peppar.

Kökstipset! Lägg gärna köttet i marinad kvällen före så den hinner ta smak. Köttet steks till en låg innertemperatur, men den stiger när köttet fått vila inlindat i bakplåtspapper.