00000

Chutney på dadlar, tomat och russin är en ganska mild chutney som passar fint till exempelvis palaak halloumi-grytan. Håller cirka 2 veckor i kylen.

För 2 dl:

Ingredienser

250 g tomater
2 dadlar utan kärnor
1 msk russin
2 kryddnejlikor, hela
2 kardemummakapslar, gröna, hela
1 tsk senapsfrön, gula
1 kanelstång
1 lagerblad
1 msk rapsolja
1 tsk ingefära, finhackad
0,25 tsk gurkmeja
1 krm chiliflakes
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

10 minuter + koktid

Chutney på dadlar, tomat och russin – gör så här:

  1. Tärna tomaterna. Hacka dadlar och russin. Rosta kryddnejlikor, kardemumma, senapsfrön, kanelstång och lagerblad i en torr stekpanna tills det börjar dofta. Lägg allt utom kanelstång och lagerblad i en mortel och mortla fint.
  2. Häll oljan i en kastrull, tillsätt tomater, alla kryddor och salt. Koka upp och sjud utan lock ca 10 min. Mosa lite lätt.
  3. Tillsätt sockret, sjud ytterligare ca 10 min. Krydda med salt och peppar. Låt kallna. Ta upp lagerblad och kanelstång.
Fler recept med: Indiskt, Röror