00000

Milt kryddad med färsk ingefära, limeskal och kanel, och mustig av farinsocker och pekannötter.

För 1 15 bitar

Ingredienser

Christmas fruitcake

400 g torkade aprikoser, fikon och gula russin
1 lime, rivet skal
1 msk finriven ingefära
1/2 dl mörk rom
200 g smör
2 dl farinsocker
3 ägg
1 tsk mald kanel
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
100 g pekannötter

Garnering

250 g sugarpaste* eller marsipan
röd och grön hushållsfärg

20 min + 12 timmar att dra + 15 min i ugn

1. Skär den torkade frukten i bitar. Blanda med limeskal, ingefära och rom. Låt dra ca 12 timmar.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör och farinsocker luftigt. Rör ner äg-gen, ett i taget. Blanda mjöl, kanel och bakpulver.

3. Vänd ner frukt, mjölblandning och nötter i smör- och äggblandningen. Bred ut smeten i en avlång form klädd med bakplåtspapper, ca 1 ½ liter.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 1 timme och 15 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kallna i formen.

5. Färga ca 50 g av sugarpasten röd respektive grön. Forma till röda kulor och gröna löv. Kavla ut resterande sugarpaste och täck kakan. Forma ojämna kanter så att det ser ut som ett snötäcke. Garnera med löv och röda kulor. Förvara kakan i rumstemperatur, den är hållbar ca 2 veckor.

* Sugarpaste är en sockerpasta som finns att köpa och beställa på t ex Panduro.