Chokladtryffelterrine med nötmüsli och hallonsås
Ingredienser
- 600 g mörk choklad - mörk (70 %)
- 600 g mjölkchoklad
- 6 dl vispgrädde
- 6 ägg
- 100 g smör - rumstempererat
Nötmüsli
- 2 dl pistaschnötter
- 3 dl havregryn
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl hasselnötter
- 1 dl vatten
- 1 dl sirap - ljus
- 1 msk rapsolja
Hallonsås
- 500 g hallon - frysta
- 1 dl strösocker
Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 500 g hallon - färska
- 300 g vinbär - röda
- 2 krukor mynta
Gör så här
-
Sätt ugnen på 125°.
-
Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Blanda i ägg och smör. Häll smeten i en avlång 2-litersform, klädd invändigt med bakplåtspapper.
-
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt terrinen kallna och ställ den sedan i frysen ca 1 dygn.
-
Müsli: Höj ugnsvärmen till 225°. Grovhacka nötterna och blanda med resten av ingredienserna till müslin på en plåt. Rosta mitt i ugnen 15-20 min. Låt kallna.
-
Hallonsås: Koka upp hallon och socker och mixa slätt. Sila genom finmaskig sil och låt kallna.
-
Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda frön och grädde och vispa till fluffig konsistens.
-
Ta fram terrinen ca 45 min före servering. Skär den i bitar och lägg dem på assietter. Strö över nötmüslin och garnera med grädde, bär och myntablad.