55555

Recept på chokladtryffel med apelsinkola. Glykos i tryffeln ger en len och mjuk konsistens.

För 50 -100 tryfflar

Ingredienser

2,5 dl vispgrädde
0,75 tsk salt
75 g strösocker
25 g glykos
300 g mjölkchoklad
125 g choklad, mörk
50 g smör, osaltat
0,5 apelsin, rivet skal
0,5 tsk Cointreau

Garnering:

2 msk kakao, siktad
1 apelsin, rivet skal

Chokladtryffel med apelsinkola – gör så här:

  1. Koka upp grädde och salt i en liten kastrull.
  2. Smält socker och glykos i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och tillsätt grädden försiktigt under vispning. Låt koka 1 minut tills sockret lösts upp igen. Låt svalna något, ca 2 min.
  3. Finhacka båda chokladsorterna och lägg dem i en bunke. Tillsätt smör, apelsinskal och cointreau. Häll den varma karamellsåsen över chokladen. Låt stå 10 min utan att röra.
  4. Rör därefter ihop tryffeln med en slickepott (här hittar du en  slickepott från Roy Fares). Häll tryffeln i en form med bakplåtspapper eller i knäckformar. Låt stelna i kylen till nästa dag.
  5. Pudra över kakaon och strö över apelsinskalet. Skär tryffeln i bitar med en varm kniv.  Förvara i kylen tills de ska serveras.
    Chokladtryffel apelsin

    Foto: Ulrika Pousette