Chokladtrifle med körsbär

Trifle är en klassisk brittisk dessert där sockerkaka varvas med bär och vaniljkräm, men den kan varieras i oändlighet. En genväg här är att köpa färdig kladdkaka och konserverade körsbär.

Chokladtrifle med körsbär

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
3. Häll smeten i en rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kallna.
4. Tryffel: Grovhacka chokladen. Koka upp grädden med honungen i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank. Låt kallna i rumstemperatur ca 2 timmar.
5. Kärna ur körsbären och marinera dem i likören ca 15 min.
6. Ta undan 1/2 dl av chokladtryffeln. Vispa grädden lätt och vänd ner hälften i den större mängden chokladtryffel.
7. Bryt kakan i bitar och lägg en tredjedel av bitarna i bottnen av en serveringsskål. Strö över en tredjedel av körsbären med likören. Klicka över lite av chokladmoussen och vispgrädden. Fortsätt att varva kaka, körsbär med likör, chokladmousse och grädde. Avsluta med att ringla över den sparade chokladtryffeln. Garnera med körsbär.Servera genast eller låt stå kallt till servering. Desserten är hållbar 2-3 dagar i kylen.

Recept från