Chokladtoscakakor

Chokladdoppade mördegskakor med ett härligt berg av nötter.
Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Mördeg

  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg

Tosca

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl glykos
  • 1 tsk kakao
  • 4 dl nötter - blandade, t ex hasselnötter, sötmandlar, valnötter eller pistaschnötter

Garnering

  • 100 g choklad - mörk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tärningar och tillsätt mjöl, socker, kakao och ägg. Arbeta ihop allt till en deg, gärna i matberedare. Forma degen till en rulle och låt den vila i kylen ca 30 min.

  2. Skär degrullen i bitar, ca 3 cm breda. Lägg en degbit i varje hål i en muffinsplåt med stadiga pappersformar eller i metallformar, ca 6 cm i diameter och tryck till degen med fingret så det blir en fördjupning i varje kaka.

  3. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min. Gör toscasmeten under tiden.

  4. Toscasmet: Koka ihop alla ingredienser, förutom nötterna, tills det blir en jämn och tjock smet. Rör hela tiden så att det inte fastnar i botten. Vänd ner nötterna i smeten.

  5. Ta ut kakorna och lägg en klick toscasmet i varje kaka. Grädda dem  ytterligare 5–6 min.

  6. Hacka chokladen och smält den i en skål över vattenbad eller i mikro. Doppa halva kakorna i chokladen och låt dem stelna på ett galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!