Chokladterrine med blåbärsglass – gör så här:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.
- Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet.
- Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 85° tills den börjar tjockna.
- Sila smeten i en bunke. Kyl ner smeten. För bästa resultat, låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna så blir glassen krämig och fin.
- Kör glassen i glassmaskin och vänd i blåbärssylt eller blåbär mot slutet. Ställ in glassen i frysen minst en timme.
- Chokladterrin: Smält choklad, smör och honung i vattenbad eller på svag värme i en kastrull. Rör så att allt blandas. Ta kastrullen från värmen.
- Dela äggen. Vispa äggvitorna till fast skum. Blanda ner äggulorna i chokladen. Vänd till sist i äggvitorna.
- Lägg overheadplast eller plastfolie i botten på en smal terrinform, 5 x 30 cm, eller en avlång bakform, 1 1/2 liter. Häll smeten i formen och ställ in den i frysen över natten.
- Chokladvinäger: Blanda chokladsås och vinäger.
- Lakritssticks: Strö ut lakritsgranulaten över en silikonbakmatta eller ett bakplåtspapper.Koka upp socker och vatten. Tillsätt glykos och rör om. Låt koka till en ljusbrun karamell, 155–160°. Häll ut karamellsmeten i smala streck över lakritsen och låt stelna. Skär upp stängerna i långa sticks. Förvara i tät burk med lock.
- Chokladdekor: Temperera chokladen. Bred ut den över ett overheadplastark och strö över lakrits. Ställ chokladen svalt. Man kan göra plattorna utan att temperera om man lägger dem i frysen och tar fram dem precis innan de ska serveras. Chokladen blir då inte lika blank och hård som när man har tempererat. Det finns även chokladbräck att köpa färdigt i välsorterade chokladbutiker.
- Stjälp upp terrinen och ta bort plasten. Skär terrinen med en vass varm kniv och servera den fryst.
- Lägg upp en kula eller ett glassägg med blåbärsglass på terrinen och garnera med lakritssticks och servera chokladvinäger och färska blåbär till.