Chokladterrine med blåbärsglass

Recept på chokladterrine med blåbärsglass. Lakritskross och blåbärsglass är en sällsynt lyckad krock!
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Blåbärsglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 7 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl blåbärssylt - eller mosade blåbär

Chokladterrin

  • 250 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 125 g smör
  • 75 g honung
  • 3 ägg

Chokladvinäger

  • 1 dl chokladsås
  • 1 msk balsamvinäger - lagrad

Garnering

  • 30 - 40 lakritssticks
  • 2 msk lakritsgranulat - lakritspulver eller finkrossade hårda lakritskarameller(Turkisk peppar)
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk glykos

Chokladdekorer

  • 50 g mörk choklad - mörk (70 %)
  • 0,5 tsk lakritsgranulat - lakritspulver eller finkrossade hårda lakritskarameller (Turkisk Peppar)

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull.

  2. Vispa upp äggulor och socker.  Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet.

  3. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 85° tills den börjar tjockna.

  4. Sila smeten i en bunke. Kyl ner smeten. För bästa resultat, låt den gärna stå i kylen över natten för att mogna så blir glassen krämig och fin.

  5. Kör glassen i glassmaskin och vänd i blåbärssylt eller blåbär mot slutet. Ställ in glassen i frysen minst en timme.

  6. Chokladterrin: Smält choklad, smör och honung i vattenbad eller på svag värme i en kastrull. Rör så att allt blandas. Ta kastrullen från värmen.

  7. Dela äggen. Vispa äggvitorna till fast skum.  Blanda ner äggulorna i chokladen. Vänd till sist i äggvitorna.

  8. Lägg overheadplast eller plastfolie i botten på en smal terrinform, 5 x 30 cm, eller en avlång bakform, 1 1/2 liter. Häll smeten i formen och ställ in den i frysen över natten.

  9. Chokladvinäger: Blanda chokladsås och vinäger.

  10. Lakritssticks: Strö ut lakritsgranulaten över en silikonbakmatta eller ett bakplåtspapper.Koka upp socker och vatten. Tillsätt glykos och rör om. Låt koka till en ljusbrun karamell, 155–160°. Häll ut karamellsmeten  i smala streck över lakritsen och låt stelna. Skär upp stängerna i långa sticks. Förvara i tät  burk med lock.

  11. Chokladdekor:  Temperera chokladen. Bred ut den över ett overheadplastark och strö över lakrits. Ställ chokladen svalt. Man kan göra plattorna utan att temperera om man lägger dem i frysen och tar fram dem precis innan de ska serveras. Chokladen blir då inte lika blank och hård som när man har tempererat. Det finns även chokladbräck att köpa färdigt i välsorterade chokladbutiker.

  12. Stjälp upp terrinen och ta bort plasten. Skär terrinen med en vass varm kniv och servera den fryst.

  13. Lägg upp en kula eller ett glassägg med blåbärsglass på terrinen och garnera med lakritssticks och servera chokladvinäger och färska blåbär till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!