Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass

Efterrätt till fest med choklad. Dulce de lechen räcker till flera desserter. Håller ca 2 veckor i kylen.
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass
Chokladterrin med pekannötter, dulce de leche och bananglass Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad - (70%)
  • 75 g smör
  • 0,75 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 msk rom - mörk
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Dulce de leche

  • 1 burk kondenserad mjölk - (337 g)

Kondenserade nötter

  • 1 dl pekannötter
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Bananglass

  • 1 banan
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 0,75 l vaniljglass

Garnering

  • apelsinskal - strimlat

Gör så här

  1. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull. Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie. Ställ i kyl ca 12 timmar.

  2. Dulce de leche: Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka burken under lock ca 2 timmar. Ta upp och låt kallna. Öppna burken och skrapa ut innehållet.

  3. Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg. Smält socker och vatten i en kastrull och låt koka till en ljusbrun karamell. Blanda i nötterna, häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna.

  4. Skala och mosa bananen med citronsaften. Vispa glassen fluffig med elvisp. Rör i bananmoset. Ställ glassen i frysen fram till servering.

  5. Skär terrinen i bitar. Lägg en kula glass vid sidan och ringla över dulce de leche. Strö över nötterna. Garnera med strimlat apelsinskal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!