Chokladtårta med Vaniljsås

Tårtan är lite pysslig att göra men väl värd besväret. Chokladlöv är förstås lite överkurs men inte alls svårt att göra. Har man inte svartvinbärssylt går det lika bra att köpa svartvinbärsgelé. Rör ut gelén med lite vatten och värm försiktigt i en kastrull. Låt sedan svalna.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4,5 dl strösocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 4,5 msk kakao
  • 225 g smör
  • 3 ägg
  • 2,25 dl vatten - hett

Chokladblad

  • 3 vinbärsblad
  • 100 g mörk choklad - mörk

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk smör

Glasyr

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 3,5 dl florsocker
  • 3 msk kaffe
  • 3 msk kakao
  • 2 msk vaniljsocker

Fyllning

  • 2 dl svartvinbärssylt

Garnering

  • björnbär
  • hallon
  • vinbär - svarta och röda
  • vinbärsblad
  • chokladblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop alltsammans och tillsätt det varma vattnet. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.

  2. Chokladblad: Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Skölj och torka bladen väl. Stryk ut chokladen med kniv eller smörkniv. Låt stelna i kylen. Lossa bladen försiktigt.

  3. Vaniljkräm: Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång. Vispa äggulor och socker. Skrapa ur vaniljfröna i gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggulorna.

  4. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten. Ställ tillbaka äggvispet på plattan och häll i redningen. Vispa och värm till 85°. Ta av från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Skär kakan i 3 bottnar.

  5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser rör till en jämn glasyr.

  6. Varva bottnarna med svartvinbärssylt och vaniljkräm. Glasera med chokladglasyren. Garnera med bär och chokladblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!