Chokladtårta med kanderade jordnötter
Chokladkaka
- 150 g mörk choklad - hackad
- 150 g smör
- 125 g strösocker
- 4 ägg - delade i gulor och vitor
- 1 msk strösocker
Kanderade jordnötter
- 3 msk strösocker
- 1 msk smör
- 125 g saltade jordnötter
Chokladganache
- 200 g mjölkchoklad
- 1,5 dl vispgrädde
- 15 g smör
Garnering
- 1 msk kakao
- 25 g mörk choklad - smält
- jordnötter
- oxalis
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter.
-
Smält chokladen i en skål över vattenbad. Smält smöret i en kastrull och tillsätt 125 g strösocker. Rör om tills sockret smält och blandat sig med smöret. Häll smöret över chokladen. Rör om och låt svalna.
-
Tillsätt äggulorna, en i taget, till smeten. Vispa äggvitor och 1 msk strösocker till en fast marängsmet. Vänd ner äggvitorna i smeten och häll den i formen.
-
Grädda kakan näst längst ner i ugnen i 23–25 min. Peta ner kanterna på kakan när du tar ut den ur ugnen så ytan blir jämn, och låt den sedan svalna.
-
Kanderade jordnötter: Smält strösockret i en kastrull tills det börjar bli gyllene, rör inte. Tillsätt smöret och jordnötterna. Häll upp nötter och karamell på en plåt med bakplåtspapper och peta isär nötterna med en gaffel. Lägg sedan nötterna på kakan.
-
Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp vispgrädden och häll lite i taget över mjölkchokladen och rör om. Tillsätt smöret och mixa ihop ganachen med en mixerstav. Bred ganachen över kakan. Låt den sätta sig i kylskåp i ett par timmar.
-
Använd en palett för att göra vågmönster i ganachen och pudra sedan över kakao. Fyll en liten spritspåse med chokladen och spritsa chokladstreck rakt över tårtan. Lägg på jordnötter och garnera tårtan med oxalis.